5 filmer att se innan du dör

5. The Princess Bride
Av någon anledning så är den svenska översättningen Bleka Dödens Minut. Jag kan inte förstå vad den svenska titeln har med filmen att göra, därför är den engelska titeln bättre.
Filmen handlar om kärleken mellan Buttercup och Westley, en vacker prinsessa och en fattig dräng. Det är nu som man skulle kunna tycka; vilken stereotyp! Men se ni, det är det knappast vad filmen är. När Buttercup ska gifta sig med prinsen då hon tror Westley är död så kidnappas hon av tre underliga män. En av dem jagar en man med 6 fingrar på höger hand som har mördat hans far: något som spelar otroligt stor roll i filmen och leder till ett av de bästa filmcitaten någonsin.

4. The Empire Of The Sun (Solens Rike)
Baserad på romanen av J.G Ballard så belönades denna film med 6 nomineringar till en Oscar. Steven Spielberg har regisserat denna helt fantastiska film som får mig att grina lika mycket varje gång jag ser den. Handlingen är simpel: 10-åriga Jim bor med sina föräldrar i Shanghai under Andra Världskriget. De tillhör den rika brittiska del av staden men Jims situation förändras när staden invaderas. Han kommer ifrån sina föräldrar men träffar amerikanarna Frank och Basie. De hamnar till slut i ett fångläger där de måste kämpa för att överleva.
Filmen är otroligt stark och romanen är baserad på författarens egna liv.

3. The Adventures of Priscilla: Queen of the Desert
Världens bästa feel-good film. Drag-showartisten Anthony ”Tick”/Mitzi Del Bra tar med sig vännerna Ralph/Bernadette Bassenger och Adam/Felicia Jollygoodfellow ut i Australiens öken i en rosa buss för att åka till staden Alice Springs där de ska uppträda under en viss tid. Resan bjuder på homofober, vackra klänningar och galen humor. Adam går ständigt på Bernadettes nerver och det blir inte bättre när Adam yttrar Bernadettes verkliga namn, då det väcker hemska minnen. Det är något med två drag queens och en transvestit mitt ute i Australiens öken som får en att må riktigt bra. Speciellt när två av dem älskar ABBA.

2. One Flew Over The Cukoo’s Nest (Gökboet)
Jack Nicholson säger jag bara. Han är hel otroligt bra i filmen som handlar om livet på ett mentalsjukhus. Med Hövdingen som bara observerar, McMurphy som bara vill leva livet och alla andra roliga människor är denna satir en film som måste ses av alla. Men som de flesta filmer som är baserade på böcker så är boken mycket bättre men filmen är lättare att smälta. För att inte tala om att man får en visuell version av hemska Nurse Ratched och söta Billy Bibbit som Ratched har ett järngrepp om då hon bara behöver hota med att hon känner hans mor.

en trumvirvel tack……

1. Fear and Loathing in Las Vegas
Jag citerar det som står på baksidan av DVD-fodralet: När ett uppdrag för journalisten Raoul Duke (Johnny Depp) och hans medhjälpare Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) till Las Vegas, bestämmer de sig för att göra det till en maxad affärsresa. Det dröjer dock inte länge förrän allt vad ”affärer” heter har glömts och resan omvandlas till en ”tripp”.
Med en resväska full av sinnesutvidgande piller ger sig Duke och Gonzo ut på en fartfylld och febril åktur genom ständigt neonljus, overkliga omgivningar och en uppsättning av tidernas tokdårar. Vart än missödena leder dem upptäcker Duke och Gonzo att den enda vägen ut ibland är att gå för långt.

så där, detta är 5 filmer som du bör se. det finns så klart många fler, till exempel A Clockwork Orange, Benny and Joon osv. men dessa ligger väldigt bra till när det gäller underhållning, komedi och tårar. så, gå nu ut och hyr varenda film. typ….

fear-and-loathing-in-las-vegas-3-800

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s